Vaniljhjärtan

Fastlagsbullar

Småländska bonnakringlor
Småländska bonnakringlor

25 g jäst
50 g smör
4 dl mjölk
2 dl gräddfil
1 tsk salt
0,5 dl sirap
2 tsk hjorthornsalt
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken o värm till 37 grader.
Smula jästen i bunken, rör ut den i degspadet, tillsätt i degspadet salt, sirap, hjorthornsalt o mjöl. Låt jäsa i 30 minuter. Baka ut i kringlor, låt jäsa.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
Svala under bakduk (pensla med vatten före gräddningen).
Ett av mammas recept på grova smålandskringlor. Servera gärna med smör och en skiva ost till kaffe eller te, smakar allra bäst nygräddade!!
Mammas goda Marängtårta
Marängtårta

2 dl socker
vispas till maräng och grädda i 125 gr i 1,5 tim.
Citronkräm:
4 äggulor
¾ dl socker
rivet skal och saft av ½ citron
50 gr. smör
Vispa samman äggulor, socker, citronskal + saft i en rostfri kastrull, sjud tills krämen tjocknat, rör i smöret, låt kallna.
Garnera med vispgrädde, blandad med ½ tsk vaniljsocker. Lägg 50 gr. blockchoklad i en plastpåse, lägg den i varmt så chokladen smälter och stick ett litet hål i påsen och dekorera tårtan genom att skriva eller ringla över grädden.
Denna tårta bakade mamma till födelsedagar och andra kalas. Det blev familjens favorittårta genom åren.
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.