Vaniljhjärtan

 
Dessa goda vaniljhjärtan bakade syrran till Alla hjärtans dag. Supergoda!
Börja med att skaffa hjärtformar.
 
Ingredienser:
200 gram smör
3/4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning: 3 dl vaniljkräm
florsocker
 
Nyp ihop en deg av smör, socker och mjöl. Arbeta därefter in ägget och lägg degen i kylen i plast 1 timme.
Värm ugnen till 200°. Kavla ut degen på lätt mjölat underlag och klä små hjärtformar. Spar deg till locken.
Lägg 1-2 tsk vaniljkräm i varje form. Täck med deglock och ställ formarna på plåt. Grädda 10-15 minuter. Sikta florsocker över de kalla kakorna.

Fastlagsbullar

 
Den godaste semlan, eller fastlagsbullen som man sa när jag var barn, bakar man själv.
Här är mammas recept:
 
Först bakar du vanliga släta vetebullar efter vilket recept du vill. När de svalnat skär du av ett litet lock och gröper sedan ur bullen så mycket du kan utan att den går sönder. Detta finfördelas och blandas med mald mandel, socker och lite mjölk eller grädde.
Till 6 fastlagsbullar behöver du ca 100 gram mandel och 1 bittermandel och 3 msk socker och mjölk så det blir en lagom lös fyllning. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädde, 1-1,5 dl, och fördela över och lägg på locket. Sockerpudra bullarna genom att riva över en sockerbit i ett durkslag eller rivjärn.
 
 
 
 

RSS 2.0